Michiel van Vliet (1982) staat bekend als een dirigent met een grote passie om muzikaliteit over te brengen op een groep mensen. Met een duidelijk verhaal, fijne bewegingen en veel ervaring laat hij orkesten en ensembles van verschillende niveaus op het best van hun kunnen spelen. Goed voorbereid, met humor en duidelijke instructies tijdens de repetities en focus en muzikaliteit tijdens concerten.

Michiel is muzikaal leider van een symfonieorkest in Amsterdam, Utrecht en Gorinchem, een barok strijkorkest in Rotterdam, een blaasorkest in Woudenberg, twee prof. ensembles in barok en moderne muziek en een jeugdorkest. Daarnaast is hij een veel gevraagd dirigent van projecten en studiedagen.

 

Hij is cum laude afgestudeerd voor klassiek slagwerk en directie. Tijdens zijn studie slagwerk heeft hij bij bijna alle top beroepsorkesten van Nederland kunnen remplaceren. Daar heeft hij zich muzikaal kunnen vormen door te werken met dirigenten als Bernard Haitink, sir Simon Rattle, Valery Gergiev en Jaap van Zweden. Minors volgde hij in piano, viool, cello, klarinet, fagot, trombone, klassiek zang, lichte muziek en wereld muziek en heeft hij drie jaar muziekwetenschap in één jaar gevolgd aan de Universiteit van Utrecht voor een stevige basis van kennis.

 

Ook als solist was hij actief en heeft aan theaterproducties, kameropera’s en dansvoorstellingen gewerkt. Daarbij heeft hij met het werk Phappha van I. Xenakis de publieksprijs gewonnen bij het IT’s festival voor zijn ‘zinderende’ optreden.

 

Hij is heel de wereld overgevlogen om dirigeer-masterclasses te volgen. Met name heeft hij succes geboekt bij de Academy of Advanced Conducting (New York) en de European Music Ensemble (Teplice). Daarnaast volgde hij masterclasses bij Jorma Panula, Johannes Schlaefli, Neil Thomson, John Farrer, Tilo Lehman en vele anderen.

 

In 2011 heeft hij in Hongerije een internationale dirigentencompetitie gewonnen met in de finale Symfonie Nr. 6 Pathetique van P.I. Tchaikovsky. In het voorjaar 2015 heeft hij in Londen hoge ogen gegooid bij een internationale competitie voor dirigenten door de orkestprijs te winnen met in de finale Symfonie Nr. 5 van L. van Beethoven. En als klap op de vuurpijl heeft hij zich in 2015 met. Le Sacre du Printemps van I. Stavinsky weten te plaatsen voor de finale rondes van voor het grootste internationale dirigentenconcours ter wereld: Concours international de jeunes chefs d'orchestre Besancon, waar hij zich in de top 10 heeft gedirigeerd.

 

Voor dit alles heeft hij ook talentbeurzen mogen ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Podiumkunst en het Kersjes Fonds.

 

Door zijn grote liefde voor muziek is hij een vaak gevraagde spreker over de onderwerpen kunst, muziek en dirigeren.